Boyama işlemi, yüzeyin durumuna göre belirli bir sistem dahilinde uygulanır. En mükemmel sonuca bu şekilde ulaşılır. İlk kez boyanacak bir yüzeyde, Boyama işleminde şu kademeler izlenir.
1- Yüzey hazırlığı ve temizliği,
2- Birinci kat astar,
3- Macun ve ikinci kat astar,
4- Son kat boya.
Şimdi yüzey hazırlama işleminden başlayarak bu kademeleri kısaca anlatalım.
Ahşapların herhangi bir şekilde kullanım öncesinde yapısında bulunan suyun/nemin atılması gerekmektedir. Yaş ahşap kullanımı, zaman içinde yapıdaki nemin atılmasıyla, hacimsel küçülmeye neden olur. Bu durumda, üzerine gelecek olan vernik ya da boyama sisteminde çatlama-kabarma-dökülme gibi sorunlar oluşabilir. Bu nedenle, boya ya da vernik uygulama öncesi mevcut ahşap malzemelerin çok nemli ve/veya çok kuru olmamasına dikkat edilmelidir.
Ahşabın doğal dokusunu bozmadan sadece renk değişimi ya da vernik uygulaması söz konusu ise farklı bir yöntem uygulanması gerekmektedir.
Bu ürünler, ahşabı korur, doyurur ve emprenyeli hale getirerek, atmosferik ve biyolojik etkenlerden korur.
Yüzey hazırlığı bitirilmiş ve ahşap koruyucu ile doyurulmuş yüzey, birinci kat astar uygulamasına hazır demektir. Astarın amacı, boyaya daha düzgün bir yüzey hazırlamak, sistemin kalınlığını artırarak koruyuculuğunu uzun süre sürdürmesini sağlamaktadır. Ahşap üzerine uygulanabilecek çeşitli astarlar vardır. DYO fabrikalarında üretilen astarlar arasında Kivastar ya da Astar Boya bu iş için ideal ürünlerdir.
Birinci kat astardan sonra sıra macun ve ikinci kat astarlama işlemine gelir.
Kivastar ya da Astar Boya uygulandıktan sonra giderilemeyen yüzey arızaları, ahşap çatlakları, macun ile doldurulur. Macun daha önce bahsettiğimiz spatula yardımı ile çekilir. Macun muhakkak astardan sonra uygulanmalıdır. Aksi halde ham ahşap, macun içindeki reçineyi emerek yapısının bozulmasına yol açabilir. Bu yüzden macun erken dökülür ve zeminde farklı parlaklıklar oluşabilir. Tekrarlarsak, birinci astardan sonra yüzey hala bozuk ise, macun çekilerek düzgünlük sağlanır. (Dyo Süper Macun ya da Dyo Akrosüper bu iş için özel olarak formüle edilmiş ürünlerdir.) Macun kuruduktan sonra zımpara yapılır, zımparalanmış macun üzerine ikinci kat astar (Kivastar / Astar Boya) yapılır.
Birinci kat astar, macun ve ikinci kat astar işlemleri tamamlandıktan sonra, tercih edilen sisteme uygun son kat boya uygulaması ile ahşap yüzeylere uygulanan boya yöntem ve aşamaları tamamlanır.
Uygulanacak boya tercihe göre sentetik ya da su bazlı bir boyadır. (Sentetik boyalar, halk arasında yağlı boya olarak adlandırılır.) Dış yüzeylerde yapılacak uygulamalarda, yarı mat veya mat olanlara göre dayanıklılıkları daha fazla olan Dyolux veya Dyosen gibi parlak sentetik boyalar tercih edilmelidir.
Vernik, bünyesinde renk verici boyar madde bulunmayan, şeffaf olması nedeniyle ahşabın doğal görünümünü kapatmayan, dekoratif bir görüntü veren, yağmur, güneş, mantar, küf, atmosfer şartlarına, darbe, aşınma gibi etkilere karşı ahşabı koruyan bir malzemedir. Şeffaf verniklerin yanı sıra yine ahşabın görüntüsünü kapatmayan renkli vernikler de bulunmaktadır. Dış cephelerdeki ahşaplarda, astar amaçlı dolgu vernikleri kesinlikle kullanılmamalıdır.
Yüzey hazırlama işlemi daha önce belirttiğimizden farklı değildir. Macun gerekiyorsa ince ahşap talaşı vernikle karıştırılarak macun kıvamına getirilir ve düzeltilmesi gereken yüzeye uygulanır.
Vernik uygulamasından önce ahşap, çeşitli şeffaf renklerde renklendirilmek istenirse, çeşitli renkleri olan Massiveline Su Bazlı Ahşap Koruyucu yada Pinosan Dekoratif Ahşap Koruyucu ile ilk doyurma ve renklendirme işlemi yapılır. Eğer ahşapta yarı parlak, ipeksi bir görünüm isteniyorsa Massiveline Su Bazlı Ahşap Verniği veya Pinosan Vernikli Ahşap Koruyucu ideal malzemelerdir. Bu ürünler, ahşabın dokusunu gizlemeden ipeksi görünüm verir ve ahşabı küf ve mantara karşı korur, ultraviyole ışınlara karşı ahşabın direncini arttırır.
Eğer daha parlak bir görüntü elde edilmek istenirse; ahşaba Massiveline Renkli Dış Cephe Verniği, Massiveline Yat Vernik veya Pinosan Yat Vernik'in 2 veya 3 kat uygulanması bu ihtiyaca cevap verecektir. Uygulama sırasında her kattan önce bir alttaki katı hafif zımparalamak, bir sonraki katın yapışmasını mükemmel hale getirecektir.
Ahşap uygulamalarında Massiveline Su Bazlı vernikler; su bazlı olmaları nedeniyle, kolay uygulama ve hızlı kuruma avantajları sunmaktadır. Su bazlı vernik setiyle, zaman ve işçilikten kazanç elde edilmektedir.
Ayrıca, Massiveline seride yer alan, su bazlı ve sentetik esaslı ürünler, üst segment ürünler olup son derece yüksek performansları ile ahşabınızı uzun yıllar korur.
Yüzeyde bulunan yağ, kir, toz, zayıf yapışmış sıva ve kum parçaları, tuzlar yüzeyden mekanik ve yıkama yöntemiyle uzaklaştırılmalıdır.
Brüt Beton Yüzeyler: Bu yüzeylerde kalıp ayırıcı yağların olması nedeni ile üzerine gelen boyama sistemi için risk oluşturmaktadır. Bu nedenle bu yağların basınçlı su ile yıkama yöntemi ile veya solventlerle temizlenmesi gerekmektedir. Ayrıca, brüt beton yüzeylerde, üzerine gelecek olan, sıva-alçı-boya gibi malzemelerin aderansını artırmak için, özel bir astar uygulanması önerilmektedir. Dyo Brüt Beton Astarı, yüzeylere mükemmel yapışma göstererek üzerine gelecek olan sistemin performansını artırır.
Sıvalı Yüzeyler: Bu yüzeylerde tirfilleme işlemi sırasında zayıf yapışmış olan kum tanecikleri, raspalama yöntemi ile yüzeyden uzaklaştırılmalıdır.
Alçılı Yüzeyler: Alçılı yüzeyler, boya sistemi için uzun süreli sağlam yüzeyler oluşturmamakla birlikte boya sistemi için risk teşkil ederler. Saten alçı, zımpara yapılarak yüzeyler düzeltilmeli ve tozları yüzeyden tamamen uzaklaştırılmalıdır. Yüzeyde alçı mevcut ise, olası riskleri azaltmak için özel olarak üretilmiş Dyo Albin Astar uygulaması önerilir.
Eski Boyalı Yüzey: Bu yüzeylerdeki kir, toz, yağ zımpara yöntemi ile uzaklaştırılmalıdır. Zımpara tozları nemli bir bez ile yüzeyden uzaklaştırılmalıdır. Eski boyanın sağlam olup olmadığı kontrol edilir. Bu yüzey sentetik ise, Dyo Geçiş Astarı kullanılmalıdır.
Yeni inşaatlarda, beton, sıva ve çimento bağlayıcılı yüzeyler homojen olmayan yapıları dolayısıyla üzerlerine sürülen boyayı farklı emerler. Böylece hem boya çok sarf olur ve hem de sonuçta dalgalı, homojen olmayan görüntü ortaya çıkar. Halk arasında bunu önlemek için kireç bulamacı kullanılır. Bu çok yanlıştır çünkü, kireç bulamacı duvara yapışmaz, doyurucu değildir. Dökülür ve boyanın yüzeye yeterince nüfus etmesini önler. Çimentonun bazik tesirlerini azaltıcı hiçbir tesiri yoktur. Bu iş için geliştirilmiş Dyobinder, Dolgulu Astarlar ve Geçiş Astarı mükemmel bir yapışma sağlar ve bu astarlar bazik ortama dayanıklıdır. Astarlar ilk defa boyanacak yüzeylerde doyurucu özelliği ile boya sarfiyatında tasarruf sağlar. Yüzey emişini keserek ve yüzeyi sağlamlaştırarak, boyanın penetrasyonunu artırır.
İç yüzeylerde, hazır macun yada alçılı bir sistem varsa Dyo Albin Astar veya Dyo Binder kullanılmalıdır.
İç yüzeylerde, eski sentetik boya uygulaması mevcutsa, yüzey zımpara işlemi yapılıp, tozu alındıktan sonra, yapışma ve son kat boyanın örtücülük performansını artırmak için, Dyo Geçiş astarı uygulanmalıdır.
Şeffaf yapıda olan Dyobinder; genellikle eski, kireçli veya toz boyalı gevşek yüzeylerde kullanılmalıdır.
Dolgulu Yapıda olan, Nanotex Dolgulu Astar, Teknotex Dolgulu Astar ürünlerimiz ise; ilk kez boyanacak, yeni sıvalı, sağlam yüzeylerde kullanılmalıdır.
Brüt Beton yüzeylerde, üzerine gelecek olan, sıva-alçı-boya gibi malzemelerin aderansını artırmak için, özel bir astar uygulanması önerilmektedir. Dyo Brüt Beton Astarı, yüzeylere mükemmel yapışma göstererek üzerine gelecek olan sistemin performansını artırır.
Duvar macunlama, pürüzsüz, düz bir duvar yüzeyi elde etmek içindir. Zira normalde her duvar, kum zerreciklerini gösterir. İstenilirse, su bazlı boyalar astar uygulamasından sonra direkt sıvalı yüzeye uygulanabilir. Ancak, Düz dokuda bir boya ile hiçbir zaman, sıvadaki pürüzler ve olası hatalar kapanmaz. Eğer yüzeyin düzgün, pürüzsüz olması tercih ediliyorsa, İlk astar uygulamasından sonra, Dyorit İnce Plastik Macun geniş ağızlı spatula ile tatbik edilir. Yüzeyin düzgün olması için ince katlar halide 2-3 kat uygulanır. İyice kuruduktan sonra zımpara yapılır ve yüzeye tekrar Dyobinder Astar uygulamasına geçilir. Buna sandviç metodu denmektedir.
Artık, ilk kez boyanacak, İç cephe sıvalı yüzeyimiz, macunlu-düzgün bir zemin olarak son kat boyaya hazır hale gelmiştir.
Son kat boya olarak, eğer su bazlı mat-soft mat-ipek mat bir boya tercih edildiyse; direkt son kat boya uygulamasına geçilmelidir. Eğer sentetik bir boya tercih edildiyse; Araya bir ara astar uygulanmasında fayda vardır. Ara astarlar, sentetik boyaların altında, sonkat boyaya mükemmel bir alt zemin oluşturmaya yararlar. Bu nedenle yüzeye Kivastar uygulamak gerekir.
Boya uygulamalarında, iç cephelerde; su bazlı boyalar için: Dyojen, Nanoipekmat, Nanomat, Teknoplast, Dyoplast, Dinamik İpekmat, Dinamik Mat veya Beşyıldız. Sentetik boyalar içinse: Dyotenclassıc, Dyomat, tavanlarda ise: Dyo Tavan, ürünlerimiz tercih edilmelidir.
Tüm bu iç ve dış cephe uygulamalarında uygun alet seçimi çok önemlidir.
Örneğin; Grenli bir dış cephe boyası posteki rulo ile yüzeye aktarılır, mercan rulo ile tek yönlü tarayarak desen verilir. Ya da İpek mat dokulu bir iç cephe boyasında kestirmeler uygun fırça ile yapılırken, yüzeyler kısa tüylü iplik rulo ile boyanır. İyi bir sonuç elde edebilmek için, mutlaka doğru uygulama ekipmanlarının seçilmesi gerekmektedir.
Binalarımızın dış cephelerinde, atmosferik şartların etkisi nedeniyle, uygulanacak olan boyaların çok daha dayanıklı ve uzun ömürlü olması beklenir.
Bu nedenle, Dyo’nun üretmiş olduğu dış cephe boyaları ve kaplama malzemeleri, binalarımızın uzun yıllar zor iklimsel şartlara karşı dayanıklı olmasını sağlar.
Dış cephelerde uygulanacak boya seçiminde yüzeyin tipi ve durumu oldukca önemlidir. Örneğin: Tünel kalıp sistemle yapılan bir binada astar olarak, aderansı artırmak için, Brüt Beton Astarı tercih edilirken, ilk kez boyanacak sıvalı bir yüzeyde Dolgulu Astarlar, Nanotex Dolgulu Astar ya da Teknotex Dolgulu Astar tercih edilmelidir.
Her şeyden önce dış cephelerde, uygulama öncesi tüm hazırlıkların tamamlanmış olması gerekir. Yüzeyde derin ya da kılcal çatlak tamirleri doğru malzemeler ile yapılmalıdır. Dış yüzeylerde kılcal çatlak varsa, bunların Dyo Akrofiller Dış Cephe Duvar Macunu ile tamiri gereklidir. Derin tamiratlarda, çimento katkılı tamir harçları kullanılmalıdır. Ayrıca, bina detayında oluşabilecek tüm izolasyon problemlerinin giderilmesi gerekmektedir.
Bu işlemler yapıldıktan sonra, uygun astar ve boya uygulamasına geçilmelidir.
Düz doku isteniyorsa; Teknotex, Nanotex, Dinamik Dış, Dyotex, Dyosil ürünlerimiz, Elastik boya isteniyorsa; Dyolasteks, Grenli doku isteniyorsa ; Teknotex Grenli veya Texture,dış cephe kaplamaları kullanılır.
Tüm bu iç ve dış cephe uygulamalarında uygun alet seçimi çok önemlidir. Örneğin; Grenli bir dış cephe boyası posteki rulo ile yüzeye aktarılır, mercan rulo ile tek yönlü tarayarak desen verilir. Ya da İpek mat dokulu bir iç cephe boyasında kestirmeler uygun fırça ile yapılırken, yüzeyler kısa tüylü iplik rulo ile boyanır. İyi bir sonuç elde edebilmek için, mutlaka doğru uygulama ekipmanlarının seçilmesi gerekmektedir.
Metal yüzeylerin, oksidasyona uğramasıyla, paslanma dediğimiz durum ortaya çıkar. Bu nedenle metal yüzeylerin hava ile temasını kesebilmek oluşabilecek korozyonu engellemek amacıyla, Antikorozif ürünlerin uygulanması şarttır. Bunun için, iki farklı uygulama sistemi vardır.
Şimdi de metal yüzeylerde boyama yapılmasına ilişkin bilgiler verelim.
Yüzey Hazırlığı
Yüzey kirden, yağdan, pastan, iyice temizlenip, uygun temizleme solventleri ile silinir.
1- Metal yüzeylere, Antikorozif bir Astar gerektirmeksizin, hem Antipas hem son kat boya görevinde olan, Dyo Pasboyar ile 2 kat uygulanabilir. Böylece metal, korozyona karşı etkili bir şekilde koruma altına alınmış olur. Zaman ve işçilikten tasarruf sağlanarak, 2 kat Dyo Pasboyar uygulaması ile yüzeyler; hem koruma altına almış olup, hemde alternatif renk seçenekleri ile boyamış olacaktır.
2- Astar Uygulaması: Metal yüzeylerde ana amaçlardan biri, malzemeyi pasa karşı korumaktır. Bu nedenle yüzeye, antikorozif astar uygulaması yapılmalıdır. Bu aşamada DYO ANTİPAS yada ÖZEL ANTİPAS ürününlerimiz seçebilirsiniz; Antipas 2 kat olarak uygulanmalıdır. Daha sonra, son kat boyama işlemine geçilir, yüzeye Dyolux-Dyosen ürünlerimiz minimum 2-3 kat uygulanmalıdır.
Eski boyalı yüzeylerde boya işlemi yapılırken yine yüzey tipine ve durumuna göre farklı uygulamalar yapılması gerekmektedir. Yüzeyin mevcut durumu ve yüzeydeki riskler göz önüne alınarak tüm ön hazırlıkların yapılması şarttır. Unutulmamalıdır ki, boyaların performansları yüzeyin durumuna direkt bağlıdır.
Ahşap yüzeyler ister boyalı, ister vernikli olsun, eski kabarmış boya ve vernikler mutlaka kazınmalı ve temizlenmelidir. Eğer eski yüzeydeki boya veya vernik, çok sağlam ve düzgün ise çok ince bir zımpara çekmek ve yüzeyin yağını, kirini Sentetik Tiner ile silmek boyama öncesi hazırlık için yeterli olabilir. Eski boyayı veya verniği tamamen sökmek istiyor, ancak bir türlü kazıyamıyorsak iki yöntem uygulanabilir.
Birincisi, eski boyayı yakmaktır. Ancak bu yöntem tehlikelidir. İkinci yöntem olarak; boya sökücü kullanılarak eski boyanın kendiliğinden kaldırılması gayet kolay ve mümkündür.
Eski boyalı bir duvar yeniden boyanacak ise, dikkat edilecek hususlar kısaca şöyle sıralanabilir.
• Kabarmış eski boyalar tamamen kazınmalıdır.
• Duvar yağlı, tozlu, isli ve küflü ise, sabunlu su ile temizlenmeli, daha sonra duru su ile silinmelidir. Dış cephelerde yüzey basınçlı su ile yıkanmalıdır.
• Duvarlarda çatlak, delik, oyuk varsa gerekli tamir harçları veya macunlar ile düzeltilmelidir.
• Boyama öncesi, seçtiğimiz boya tipine göre ve yüzeyin durumuna göre astar uygulaması gerekebilir. Bu durumda Dyobinder ile yüzey doyurulmalıdır. Bu işlemlerden sonra boya uygulamasına geçilebilir.
Benzer şekilde, pas, kabarmış boya, kir, yağ mümkün olduğunca temizlenir. Yüzey kaba pas alındıktan ve zımpara yapıldıktan sonra silinip, Dyo Pasboyar ürünümüzle direkt uygulama yapılır.
Eğer eski boya çok sağlam ve temiz ise, ince bir zımpara yapıldıktan sonra üzerine boya sürmek mümkündür.
• Boyamaya önce tavandan başlanmalı
• Sonra duvarlar
• Daha sonra pencere ve kapılar boyanmalıdır.
Tavan boyaması bittikten sonra, duvarların tavan ile birleştiği noktadan, duvar boyamasına geçilmelidir. Önce 2 - 2 1/2 inç'lik ve kestirme fırçası tabir edilen ince bir fırça ile köşe kısımları düzgünce çekilmelidir. Daha sonra aşağıya doğru boyamaya devam ederek, tüm duvar boyanmalıdır. Kestirme fırçası kullanılmadığı durumlarda, kalın bir fırça veya rulo ile köşeleri düzgünce boyamak çok zordur.
Özellikle iç cephelerde kestirme ve duvar aynı paralel de 2 kişi tarafından uygulanmalı ve fırça – rulo farkı yaratılmamalıdır.
Dış cephelerde de özellikle grenli boya uygulamalarında, bir kişi boyayı yüzeye aktarırken, diğer taraftan ikinci kişi, desen vererek tek yönlü taramayı yapmalıdır.
• Yağmurlu havalarda dışarıda boya yapmayınız.
• Boya kullanılmadan önce iyice karıştırılmalıdır. Boya üzerinde aşırı kabuk varsa ya da sert dip çökmesi yaptıysa, boya kullanılmamalıdır.
* Sıcak yüzeylere boya sürülmemelidir.
* Yağlı, kirli, kabarmış yüzeylere boya sürülmemeli, önceden iyice temizlenmelidir.
* Parlak yüzeylere boya sürülmemelidir. Önce zımpara yapılmalı ve yüzeydeki toz alınmalıdır.
* Boya aşırı inceltilmemeli, üretici firmaların önerilerine uyularak uygulanmalıdır.
* Kalın ve tek kat boya yerine, ince ve 2 kat boya uygulanmak daha iyi sonuç verir.
* Çok soğuk ve çok sıcak havalarda boya uygulaması yapılmamalıdır.
* +5°C üzerinde ve kuru yüzeylere uygulama yapılmalıdır.
* Boyanın iyi bir performans gösterebilmesi için, yüzeyde belli bir micron kalınlığında film olması gerekmektedir.
* Özellikle sentetik boya uygulamalarında, ürün etiketlerinde belirtilen katlar arası kuruma sürelerine mutlaka uyulması gerekmektedir.
* Boya uygulamasında, iyi sonuç elde edebilmek için, boya tipine göre uygun fırça-rulo ve tabanca seçimi yapılmalıdır.
Artan boyaların bir sonraki yıl kullanılabilmesi için:
* Boyaları daha küçük bir ambalaj aktarıp, hava almayacak şekilde ağzını sıkıca kapatınız.
•Ürün kullanılmadığında boya kutusunun ağzı sıkıca kapatılmalıdır.
* Sentetik esaslı astar, vernik ve boyaların üzerine sentetik tiner, İnce bir tabaka ilave edilip karıştırılmadan kutu kapağı sıkıca kapatılmalıdır.
* Ürünler direkt güneş ışığına mağruz bırakılmamalıdır.
* Aşırı sıcak ve aşırı soğuk ortamlarda bırakılmamalıdır.
Uygulama esnasında yüzeyde oluşan akıntıya, akma-sarkma denir.
a) Boyayı yüzeye gereğinden fazla aktarmak
b) Yüzeye aşırı yükleme yapmak
c) Tam yayılımı sağlayamayıp, yüzeyde akıntı izleri bırakmak
d) Boyanın belirtilen ölçülerin dışında inceltilmesi
gibi sebepler yüzünden oluşur.
Bazı yöntemlerle üstesinden gelinebilir. Eğer uygulama aşamasında akma-sarkma farkediliyorsa, henüz dokunma kurumasına geçmeden gerekli müdahaleler yapılmalıdır. Ancak dokunma kurumasını yaptıysa, yüzey tam kurumasını yapıncaya kadar bu haliyle bırakılmalı daha sonra zımpara yapılıp, lejant bilgilerinde ki sarfiyat ve inceltme oranları dikkate alınarak tekrar boyanmalıdır.
Sadece sentetik boyama sistemlerinde kullanılan ürün grubudur. Dolgulu malzemeler olup, beyaz renklidir.
Sağladığı yararlara gelince:
a) Son kat boyanın sarfiyatını azaltır, boya tabakasının homojen olmasını sağlar. Yüzeyde oluşan dalgalanmayı engeller.
b) Son kat boyanın yapışma performansını artırır.
a) Uygulama yapılan yüzeyin henüz, boya için hazır olmaması
b) Düşük kaliteli sert fırça kullanımı
c) Gereksiz yere fırçanın bastırılması
d) Boyanın uygulama viskozitesinin (kıvamının) tam ayarlanamadığı durumlarda bu sorun gelişir.
Fırça izi oluşmaması için yüzey tam kurumasını yaptıktan sonra, zımpara yapılır. Yüzey tekrar lejant bilgilerinde belirtildiği şekilde boyanır.
a) Boya yapılan yüzeyin, yağlı kirli ve nemli olması
b) Ortamın yeterince havalandırılmaması, yeterli oksijenin ortamda bulunmaması
c) Hava sıcaklığı ve nemin uygun koşullarda olmaması
d) Boya içine yanlış inceltici katılması ve kuruma dengesinin bozulması
Geç kuruma genellikle sentetik esaslı boyalarda rastlanan bir sorundur. Sentetik esaslı boyalar, oksidasyon ile kurur. Yapıda ki, solventin (tinerin) buharlaşması ve yapıya oksijenin girmesi için su bazlı boyalara göre daha uzun bir süreye ihtiyaç vardır. Bu nedenden dolayı, mutlaka lejant bilgileri doğrultusunda uygulama yapılmalıdır. Ayrıca sentetik boyalarda inceltici olarak kullanılan sentetik tiner yerine: neft, gazyağı, selülozik tiner gibi çözücüler kullanılmamalıdır. Bu tip çözücüler, boyanın bağlayıcı yapısını bozup, geç kuruma probleminin yanısıra daha birçok soruna neden olmaktadır. Geç kuruma sorunu yaşanan yüzeyde, tam kurumanın gerçekleşmesini bekleyip, bu sürede oluşan toz ve taneciklerin zımpara yapılarak ortamdan uzaklaştırılması ve ürün etiketinde belirtilen koşullar dahilinde, tekrar boyanması gereklidir.
Kırışma problemi sentetik boyalarda görülen bir sorundur.
a) Yüzeyde katlar arası kuruma süresi beklenmeden 2. Katın yapılması
b) Boya filminin kalın uygulanması
c) Ortamın yeterince oksijen ile temas edememesi ve solvent buharlarının oda içinde kalması
d) Uygun olmayan incelticilerin kullanılması
Kırışma oluşmaması için yüzey düzgünleştirilene kadar zımpara yapılır, lejant bilgileri doğrultusunda tekrar boya uygulaması yapılır.
a) Gerekli yüzey hazırlığının yapılmaması, yüzeye yeterli astar uygulanmaması,
b) Yüzeye yeterli boyanın aktarılamaması,
c) Katlar arasında kuruma süresine uyulmaması,
d) Boyanın aşırı inceltilmesi, sorunun ana nedenleridir.
Örtücülük problemi oluşmaması için ürün etiketindeki bilgiler doğrultusunda uygulama yapın, sorun ortadan kalkacaktır.
Akrilik Monomerlerin, kullanılan solventin kaynama sıcaklığında peroksit ile katalizlenerak oluşturduğu polimer yapıya denir.
Birden fazla akrilik mononomer (metilmatakrilat, etilakrilat, gibi) kombinasyonu ile oluşturulan süt beyaz renkli Polpolimer yapıya denir.
Poli alkoller ile, poli asitlerin esterleşme reaksiyonu sonucu oluşan reçinelerdir.
Sıvıda bulunan minerallerin, nem ile birlikıe PH>7 olup tuz reaksiyonunu oluşturma riski
Sıvıda bulunan minerallerin, nem ile birlikıe PH>7 olup tuz reaksiyonunu oluşturarak, yüzeyde meydana gelen tahribat
PH>7 olduğu durumda yüzeyin maruz kalabileceği tesirlerdir
PH>7 olan yüzey ortamdır.
Hazır, çıplak beton kalıp
Reaksiyon kurumalı ürünlerin bileşenleri. Ürün + Sertleştirici
Ahşabın içinde bulunan özsuyu vakumla çekerek yerine çürümeye ve mikroorganizmaların oluşumuna karşı basınçla koruyucu madde enjekte etme işlemidir. Ayrıca, Emrenye işlemi, değişik yöntemlerle ahşabın bünyesine çesitli kimyasal maddelerin aktarılması işlemidir.
Emprenye işlemi görmüş ahşap malzeme
Yapıda epoksi reçine bulunan boyalardır. Sadece epoksi reçineli olabildiği gibi epoksi modifiye alkidde olabilir.
Boyalarda, kuruma reaksiyonunun gerçekleşmesi için, herhangi bir tetikleyici faktör olmaksızın, normal atmosferik şartlar altında solventin buharlaşması ve sert film tabakasının oluşmasıdır.
Sentetik esaslı boyalarda, dip kurumanın gerçekleşememesi sonucu, boya yüzeyinde oluşan problemdir.
Metallerin çevre koşullarında ametallerle birleşip serbest halden birleşik hale geçmesine korozyon denir.
Ölçü birimidir. 1µ=10-3 mm
Boyanın Kuruması esnasında, havanın oksijenini alarak kimyasal bağların ve sert film tabakasının oluşması, bu esnada yapıda ki solventin buharlaşmasıdır.
Boyanın, alt zemin gözükmeyecek şekilde yüzeyi kapatma gücüdür.
Poliüretan karbamat bağlantıları ile birleştirilen organik üniteler zincirinden oluşan bir polimerdir.
Vinil Asetat monomerin, polimerizasyon reaksiyonundan meydana gelen bir bağlayıcı tipidir.
Dişli trpü ile yüzeyin temizlenmesi
Kuruma işlemi, boya ve sertleştirici arasındaki kimyasal reaksiyon sonucu oluşur. Kullanılmadan önce iki bileşenin kesinlikle belirtilen oranda karıştırılması gerekmektedir.
Boyanın rengini veren organik ve inorganik kimyasal maddelerdir.
Yüzeye uygulanan sıvanın, yüzeyin ıslatılarak, plastik mala yardımıyla homojen hale getirilmesi işlemidir.
Zehirli
Boyanın yüzeyden herhangi bir nedenle, kopması ayrılmasıdır.